Hedonistische adaptatie en geluk

Ik las afgelopen week een zeer interessant stuk in de Volkskrant over Laurie Santos, hoogleraar psychologie aan de Yale universiteit. Het stuk gaat over geluk, en met name dat het haar opviel dat veel van haar studenten, die uitzien op een goede carrière, toch vaak ongelukkig zijn, zelfs neigen naar depressiviteit. Ze geeft in het stuk verklaringen die dit kunnen veroorzaken én mogelijke oplossingen.

Laurie Santos, die in haar eigen woonkamer colleges geeft

“Hedonistische adaptatie en geluk” verder lezen

Minicollege Erik Scherder

Geweldig minicollege van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder over lopen; hij benadrukt twee positieve effecten. Als dat niet niet een extra stimulans geeft om te gaan wandelen, weet ik het niet meer! Via Biind magazine

Grenzen aan de groei

Dit stukje heb ik als titel meegegeven: grenzen aan de groei. Dat was ooit de titel van het in de jaren ’70 geschreven rapport van de Club van Rome. Het was een rapport dat voor het eerst de wereldwijde uitputtingsproblematiek beschreef (1972). In dit stukje wil ik niet de milieu uitputtingsproblematiek bespreken, maar de uitputtingsslag die mensen zichzelf en anderen aandoen. Als mens moet je groeien wordt er overal gezegd. Jezelf verbeteren, je moet dingen leren. Groei, groeien, groeist.
“Grenzen aan de groei” verder lezen

Wandeling: Ockhorst wandelroute –
mooiste wandeling van Gelderland

De herfst laat weer z’n mooie kanten zien. Het is in dit jaargetijde extra leuk om erop uit te trekken voor een lekkere wandeltocht. Je wordt dan soms verrast door een heel scala aan kleuren, alsof iemand een grote kwast uit de kast heeft getrokken en alle mogelijke kleuren op z’n pallet aan het schilderen is.

Je komt veel water tegen tijdens de Ockhorstroute, Veengoot & Baaksche Beek
De Baaksche Beek bij Wichmond in de Achterhoek – Ockhorstroute

“Wandeling: Ockhorst wandelroute –
mooiste wandeling van Gelderland”
verder lezen

Oefening wandelmeditatie mindfulness

Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh
Al enige tijd ben ik bezig met een cursus Mindfulness Based Cognitive Therapy, en hierbij heb ik me ook verdiept in mindfulness en de ontwikkeling daarvan.
Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische monnik die aan de oorsprong ligt van mindfulness. Hij heeft vele meditatieoefeningen bedacht, die je niet alleen liggend of zittend kunt doen, maar ook bijvoorbeeld tijdens huishoudelijke klussen of wandelen. Dit is een voorbeeld van een mooie meditatie die je kunt doen tijdens het wandelen en die je heel eenvoudig zelf kunt doen.

“Oefening wandelmeditatie mindfulness” verder lezen

Wandelcoaching tijdens je vakantie
in de Achterhoek

Ga je op vakantie naar de Achterhoek en wil je echt tot rust komen? Neem dan contact met me op voor een vakantie wandelcoachsessie in de Achterhoek. Neem tijd voor jezelf en laat even alles achter tijdens deze individuele wandeling, waarbij we een route kiezen die zich in de buurt van je vakantieadres bevindt.
Deze route zal je bovendien een kijkje geven in het typische Achterhoekse coulissenlandschap: houtwallen, bos, weilanden rondom boerderijen en – afhankelijk van de route – kerkepaden en heidevelden. “Wandelcoaching tijdens je vakantie
in de Achterhoek”
verder lezen

Wandeling: rondje Wildenborch bij Vorden

Hierbij weer een mooie route die ik als wandelcoach weleens bewandel. Het startpunt is de kapel nabij de Wildenborch, in Vorden: Kapelweg 1, Vorden. Hier kun je goed de auto parkeren en met fris gemoed aan de wandeling beginnen. Je volgt dan de Kapelweg richting Mosselseweg. Deze weg wordt nogal eens gebruikt als sluiproute en is dus drukker dan je zou verwachten, maar het is wel een erg charmant weggetje. Ongeveer halverwege kom je een melkmachine tegen, waar koeien in de warmere jaargetijden nog buiten gemolken worden. “Wandeling: rondje Wildenborch bij Vorden” verder lezen

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Als mens, en zeker als coach, blijf je je hele leven lang leren. Onlangs ben ik begonnen aan de cursus Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Ik zal hier in een later moment nog uitgebreid op terugkomen, hoe zich dat zal vormgeven in de wandelcoach sessies bijvoorbeeld. Maar ik wil nu toch al iets kwijt hierover, ik ben erg enthousiast over deze vorm van therapie. Wat is het precies, hoe is het ontstaan en wat kun je ermee? “Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)” verder lezen