Bij afvallen is wandelen beter voor je dan hardlopen

Goed om bevestigd te zien: wandelen is beter voor je dan hardlopen. Dat zegt althans ook de bekende Vlaamse kinesist en fysiotherapeut Lieven Maesschalck. Dat is natuurlijk wel kort door de bocht, maar hij is daar wel stellig in. De verhouding beweging en belasting is beter in evenwicht, dus efficiënter, zie ook dit artikel. In zijn woorden:

‘Als je flink doorstapt, worden alle spieren in je lichaam geactiveerd, zonder dat het lichaam zwaar wordt belast. Tijdens het wandelen zal je hartslag ook niet zo hoog stijgen als bij het hardlopen. Om vetten te verbranden, mag je niet trainen in hoge hartslagen, dus dan is stevig wandelen een zeer goede optie.’

Wandelen en afvallen

In bovenstaand citaat geeft Maesschalck het al aan: als je als belangrijkste doel hebt om af te vallen, kun je beter gaan wandelen, dan hardlopen. Wel stevig de pas erin houden, dat dan weer wel, maar wel wandelen. In het artikel geeft hij verder aan dat rustig aan joggen ook wel een goeie manier is om af te vallen. Maar het gaat er dus om dat het sporten niet te intensief hoeft, dat is iets wat veel mensen niet beseffen wanneer ze willen afvallen.

Wat past bij jou?

Zelf ben ik niet ontzettend sportief, maar ik heb in het verleden wel meer gesport, onder andere gefietst en hardgelopen. In de loop der tijd ben ik er echter achter gekomen dat wandelen beter bij mij past dan het zwaardere, intensievere sporten. Geen mens is gelijk, wat voor de één past, geldt niet voor de ander. Het ligt er ook aan wat je doel is, of dat je wilt afvallen of je gewoon fitter wilt voelen. Als je dus meer beweging wilt – beetje een open deur is het wel – kies dus wat bij jou past en wat je doel is, en loop niet de laatste mode achterna. Daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee.
wandelen en afvallen
Heb ik je overgehaald om meer te gaan wandelen? Hier vindt je leuke wandelroutes in de Achterhoek. Of neem contact met me op als je met mij wilt wandelen tijdens een coachingsgesprek.

Wandeling: rondje Van Heeckerenbeek Ruurlo

Als coach loop ik soms alleen, om inspiratie op te doen bijvoorbeeld. Of om een nieuwe route te ontdekken, of gewoon als meditatie. Onlangs liep ik deze leuke wandeling in Ruurlo weer eens. De route voert je langs een paar bijzondere paadjes en plekken in Ruurlo. Het beginpunt is een zandweg (de Mollendiek) aan de Zelhemseweg, waarbij je je auto (of fiets) het beste aan het begin van de Oude Zelhemseweg kunt parkeren. Zie hieronder de foto’s voor een impressie van de wandeling. Helemaal onderaan het artikel vind je een kaartje van de route, met een download link naar het gpx-bestand zodat je de route zelf kunt lopen.
“Wandeling: rondje Van Heeckerenbeek Ruurlo” verder lezen

Burn-out preventie:
elke vogel zingt zoals het gebekt is

Elke vogel zingt zoals het gebekt is. Een spreekwoord dat zoiets betekent als: iedereen zegt en doet het op de manier die bij hem past. Maar volgens mij zit er nog een diepere waarheid achter, dat gaat over iets wat in deze tijd erg gangbaar is. Namelijk over het feit dat er heel veel van je wordt verwacht, dat je in principe alles zou moeten kunnen:

Naast je eigen talent moet je ook je zwakke punten omzetten in sterke punten

“Burn-out preventie:
elke vogel zingt zoals het gebekt is”
verder lezen

Wandeling: Lochemseberg en Kaleberg
bij Lochem en Barchem

Ik wandel graag in de omgeving van Lochem en Barchem, zo had ik al eerder deze wandeling over de Kaleberg besproken. Dit keer een mooie wandelroute van 6 kilometer lang, die ook op de parkeerplaats bij Eethuis de Kaleberg begint. Het is een wandeling die je meeneemt over de Kaleberg en ook over de Lochemse berg voert. En – wat ongewoon is voor de Achterhoek – er zitten aardig wat klim meters in: je gaat namelijk eerst over de Kaleberg, dan zijdelings over de Lochemseberg, daarna dwars over de Lochemseberg en daarna weer zijdelings over de Kaleberg. Hieronder een paar foto’s voor een impressie van de wandeling:
“Wandeling: Lochemseberg en Kaleberg
bij Lochem en Barchem”
verder lezen

De wandelaar boven de nevelen

Al jaren ben ik een fan van het werk van Caspar David Friedrich; hij was een kunstenaar die begin 19e eeuw leefde en die zijn voetsporen met name in de landschapsschilderkunst heeft nagelaten. Hij maakte ‘romantische’ schilderijen waarbij de natuur vaak een belangrijk element speelde. Eén van zijn bekendste schilderijen is Der Wanderer über dem Nebelmeer, de wandelaar boven de nevelen: “De wandelaar boven de nevelen” verder lezen

Wandeling: Kruisbergse Bossen in Doetinchem

Ook al woon ik een groot deel van mijn leven in de Achterhoek, soms kom je op plekken in deze mooie streek waar je nooit eerder geweest bent. Maar waarvan je achteraf denkt: wat gek dat ik daar nou nooit eerder geweest ben. Bij mij was dit het geval bij de Kruisbergse Bossen bij Doetinchem, een mooi bosgebied met rivierduinen en vennen. Een bijzonder stukje natuurschoon dat in handen is van Natuurmonumenten.
Er zijn een aantal wandelroutes aangegeven, waaronder de gele en de rode, waarbij deze laatste het kortst is met 2,5 kilometer. De gele wandelroute is op papier 7,5 lang, maar volgens de stappenteller is deze maar ongeveer 6 kilometer, en heel goed te doen binnen anderhalf uur.
“Wandeling: Kruisbergse Bossen in Doetinchem” verder lezen