Ouder worden en HSP, een heel avontuur

Ouder worden is als een onvermijdelijk avontuur dat we allemaal aangaan. Maar wist je dat dit avontuur nog intenser kan zijn voor HSP? In deze rollercoaster dat het leven soms is, ontdekken we hoe onze hoogsensitieve aard zich ontvouwt en transformeert naarmate de jaren verstrijken. Laten we een duik nemen in het meeslepende verhaal van hoogsensitiviteit en ouder worden. HSP en ouder worden

Lees verder “Ouder worden en HSP, een heel avontuur”

HSP en het eindeloze piekeren:
hoe ga je ermee om?

In dit artikel wil ik het hebben over iets waar veel HSP mee te maken hebben: het eindeloze piekeren. Als je een HSP bent, ben je vast bekend met die momenten waarop je gedachten als een gek beginnen te racen, je zorgen zich opstapelen en je hoofd overuren draait. Het in rondjes draaien van je gedachten. Maar maak je geen zorgen, je bent niet alleen!

HSP en piekeren

Voor veel HSP’s is piekeren namelijk een bekend fenomeen. Het lijkt alsof je geest een eigen wil heeft en je niet kunt stoppen met nadenken over alles wat er in je leven gebeurt. Misschien maak je je zorgen over een belangrijke beslissing die je moet nemen, of ben je constant bezig met het analyseren van sociale interacties. Wat de reden ook is, het kan behoorlijk uitputtend zijn.

Lees verder “HSP en het eindeloze piekeren:
hoe ga je ermee om?”

HSP en Creativiteit: zet je talent in

Ben jij een hooggevoelig persoon (HSP) en heb je jezelf wel eens afgevraagd of er een verband bestaat tussen HSP en creativiteit? Het antwoord is ja! Hooggevoelige mensen hebben vaak een natuurlijk talent voor creativiteit en kunnen deze gave gebruiken om zichzelf uit te drukken en te groeien.

HSP en creativiteit

Hooggevoelige mensen hebben de neiging om intens te ervaren, en deze gevoeligheid kan hen helpen om de wereld op een andere manier te zien. Het kan ze ook stimuleren om op zoek te gaan naar manieren om deze intense emoties te kanaliseren. Creativiteit is een geweldige manier om deze emoties te uiten en te verwerken.

Lees verder “HSP en Creativiteit: zet je talent in”

HSP en empathie

Als HoogSensitief Persoon (HSP) begrijp je andere mensen vaak heel snel, je voelt mensen snel aan. Dit noemen we empathie. Het is alsof je hun gevoelens en emoties meteen aanvoelt, zonder dat je het zelfs maar hoeft te zeggen. Je voelt de stemming in een kamer zodra je binnenkomt, en je kunt de kleinste veranderingen in iemands lichaamstaal opmerken. Het kan soms behoorlijk overweldigend zijn, vooral als je je realiseert dat niet iedereen de wereld op dezelfde manier ervaart als jij. 

Laten we eerst eens kijken naar wat empathie nu eigenlijk is. Empathie is het vermogen om je in te leven in de gevoelens en emoties van anderen. Het betekent dat je in staat bent om jezelf in de schoenen van iemand anders te plaatsen en te begrijpen wat ze doormaken. Empathie is een belangrijk aspect van menselijke relaties, omdat het ons in staat stelt om verbinding te maken met anderen, medeleven te tonen en ondersteuning te bieden.

HSP en empathie

Lees verder “HSP en empathie”

HSP en intuïtie: hoe je je
innerlijke wijsheid kunt versterken

Als je hoogsensitief (HSP) bent, heb je waarschijnlijk een sterk ontwikkelde intuïtie. Intuïtie is het vermogen om iets aan te voelen of te weten zonder dat je daar een logische verklaring voor hebt. Het is een soort innerlijke gids die je helpt bij het maken van keuzes en het vinden van je weg in het leven. HSP en intuïtie zijn erg verstrengeld met elkaar, HSP hebben over het algemeen een sterke intuïtie, maar vaak wordt deze zacht fluisterende stem genegeerd.

Maar hoe kun je je intuïtie beter leren gebruiken en vertrouwen? En hoe kun je voorkomen dat je je laat beïnvloeden door de meningen en verwachtingen van anderen? En deze zachte stem volgen? In dit artikel geef ik je een aantal tips om je intuïtie te versterken en te volgen.

hsp en intuïtie

Lees verder “HSP en intuïtie: hoe je je
innerlijke wijsheid kunt versterken”

Praat tegen jezelf

Er rust een taboe op: praten in of tegen jezelf. Iedereen doet het, dus eigenlijk zou je je niet hoeven schamen. Zelfpraat wordt het in de wetenschappelijke wereld genoemd. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en langzaam wordt duidelijk dat het eigenlijk best heel goed voor je is.

Lees verder “Praat tegen jezelf”

Wollen sloffen

Als wandelcoach hecht ik veel waarde aan mijn voeten. Ik verzorg ze goed en als ik niet buiten ben, wil ik ze binnen ook graag lekker verwennen. Ik woon in een oud huis en ben me aan het beraden over isolatie en vloerverwarming, maar op dit moment is er benedenvloers deels een kurken vloer en een tegelvloer zonder vloerverwarming. Dat is best koud. En ik wil niet de hele dag met schoenen aan in huis lopen. Dat is ook niet erg gezond. Vandaar dat ik meestal wel iets anders aan mijn voeten heb.

Wollen sloffen van Glerups Lees verder “Wollen sloffen”

Ontdek je eigen hoogsensitiviteit

Als hoogsensitieve man liep ik in het verleden nogal eens tegen dingen aan in mijn leven. Met name op school en werk waren er verschillende situaties waar ik niet goed mee uit de voeten kon. Ik wist alleen niet dat die dingen waar ik tegen aanliep veroorzaakt werd door juist die eigenschap, die hoogsensitiviteit. Lees verder en leer ook meer over jouw hoogsensitiviteit…

Lees verder “Ontdek je eigen hoogsensitiviteit”