Vertrouw meer op jezelf en wees minder volgzaam

Ik kan me enorm storen aan mensen / therapeuten / coaches / profeten die het allemaal beter weten. (Dat doe ik in dit stukje trouwens ook min of meer, maar dit terzijde.)

vertrouw op jezelf

Er wordt je vaak een worst voorgehouden. Je moet eerst nog … en dan krijg je … Je bent nu nog niet goed, maar dat kan veranderen als je dit doet. Dat zie ik een onderwaardering van de ander. Ik houd niet van hiërarchie, dat heeft er misschien ook wel mee te maken. Alle mensen zijn gelijk, maar wel allemaal anders.

Zelfhulpboeken

Veel zelfhulpboeken hebben als startpositie dat je niet oké bent. Dat is hun verdienmodel. Zij verdienen geld aan het idee dat je zelf hebt over jezelf, namelijk dat je niet goed bent zoals je bent.

Als kern van het probleem zie ik dat veel mensen onzeker zijn over zichzelf en zichzelf niet goed genoeg vinden. Er is dus een hele markt die daar op in springt.

Ga jezelf zien als goed

Ik zou het graag andersom willen zien. Ga jezelf zien als goed. Want dat ben je ook. Niet perfect, maar gewoon goed. Tuurlijk, er valt altijd iets te verbeteren. Sterker, je kunt groeien tot je in je graf ligt. Maar je bent al goed. Laat dat de basis zijn.
Ja, je bent dus goed zoals je bent. Volg jezelf, niet een of ander goeroe of zelfverklaarde profeet. Je weet zelf wat goed voor je is. Volg je innerlijk kompas, je gevoel dus, en vertrouw daarop. Hoe meer je achter andere mensen aanloopt, des je meer je van jezelf wegloopt.

Jezus

Ik ben niet echt gelovig – geloof ik – maar ik vind de figuur Jezus reuze interessant. Hij was natuurlijk ook een goeroe met heel veel volgers uiteindelijk. In de canonieke bijbel staan 4 evangelies, maar er zijn nog meer – niet erkende – evangelies. Daarvan is het Evangelie van Thomas een van de bekendste. Dit is een zogenaamd gnostiek werk, met een heel andere Jezus dan die uit de normale bijbel. Dit is een Jezus die ook vooral zegt dat je jezelf moet volgen, en niet iemand anders. De vertaling van Bram Moerland kan ik aanbevelen, vooral ook met zijn vele noten en aanvullingen die de vaak cryptische tekst verduidelijken.

Wil je hierover met me van gedachten wisselen, neem dan contact met me op, of maak een afspraak voor een wandelcoachsessie.