Praat tegen jezelf

Er rust een taboe op: praten in of tegen jezelf. Iedereen doet het, dus eigenlijk zou je je niet hoeven schamen. Zelfpraat wordt het in de wetenschappelijke wereld genoemd. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en langzaam wordt duidelijk dat het eigenlijk best heel goed voor je is.

Lees dit uitgebreide artikel erover van de Radboud Universiteit, hoe bijvoorbeeld atleten ervan profiteren.

In jezelf praten haalt je uit je denken

Eén voordeel van in jezelf praten die ik heel duidelijk zie is dat door je gedachten hardop te uiten je uit je hoofd komt. Als je loopt te malen met allerlei gedachten, kan het door deze in jezelf hardop te uiten een brug scheppen. Een brug van je hoofd naar je lichaam. Ook kan het meer helderheid geven als je iets hardop zegt, in plaats van alleen in jezelf. Dingen worden soms duidelijk als je het naar buiten brengt met je stem.

Praat tegen jezelf tijdens een wandeling

Als wandelcoach leg ik natuurlijk al snel een relatie met wandelen. In dit geval is de relatie wandelen en in jezelf praten een hele goede. Een gouden combinatie zelfs! Door het wandelend te doen, kom je nog sneller uit je hoofd. Het geeft een synergetisch effect, dat is iets zoals 1+1=3. Beide zijn goed, samen zijn ze geweldig 🙂

Mijn advies is, ga lekker wandelen in je uppie en ga hardop met jezelf de dialoog aan. Praat tegen jezelf tijdens het wandelen en voel wat het met je doet. Je zult zeker wat schroom ervaren, wat schaamte, vooral in het begin. Maar dat kun je bijvoorbeeld tackelen door een oortje in te doen. Tegenwoordig is het sociaal aanvaard dat mensen met een oortje een telefonisch gesprek voeren. Met een oortje in lijkt het net alsof je een telefoongesprek voert, terwijl je in werkelijkheid een gesprek met jezelf voert.

Je kunt natuurlijk ook met een ander in gesprek gaan, dat kan weer andere inzichten opleveren (ik kan goed luisteren als wandelcoach). Maar probeer het eerst met jezelf!