HSP en het eindeloze piekeren:
hoe ga je ermee om?

In dit artikel wil ik het hebben over iets waar veel HSP mee te maken hebben: het eindeloze piekeren. Als je een HSP bent, ben je vast bekend met die momenten waarop je gedachten als een gek beginnen te racen, je zorgen zich opstapelen en je hoofd overuren draait. Het in rondjes draaien van je gedachten. Maar maak je geen zorgen, je bent niet alleen!

HSP en piekeren

Voor veel HSP’s is piekeren namelijk een bekend fenomeen. Het lijkt alsof je geest een eigen wil heeft en je niet kunt stoppen met nadenken over alles wat er in je leven gebeurt. Misschien maak je je zorgen over een belangrijke beslissing die je moet nemen, of ben je constant bezig met het analyseren van sociale interacties. Wat de reden ook is, het kan behoorlijk uitputtend zijn.

Hoe ga je om als HPS met al dat gepieker?

Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen:

  1. Bewustwording: Het begint allemaal met bewustwording. Merk op wanneer je begint te piekeren en herken de patronen. Dit stelt je in staat om een stap terug te doen en jezelf af te vragen of het piekeren echt nuttig is of dat het je alleen maar van streek maakt.
  2. Schrijf het van je af: Een geweldige manier om je gedachten te kalmeren, is door ze op te schrijven. Neem de tijd om je zorgen en angsten op papier te zetten. Dit helpt je om je hoofd leeg te maken en je gedachten te organiseren. Bovendien kan het ook dienen als een waardevol naslagwerk voor het identificeren van patronen en het vinden van oplossingen.
  3. Zoek ontspanning: Als je merkt dat het piekeren de overhand neemt, is het belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning. Dit kan voor iedereen anders zijn. Misschien helpt het om te mediteren, een wandeling in de natuur te maken, naar rustgevende muziek te luisteren of gewoon wat tijd voor jezelf te nemen. Experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt.
  4. Praat erover: Soms kan het delen van je gedachten en zorgen met anderen enorm opluchten. Zoek steun bij vrienden, familie of zelfs een coach die bekend is met HSP. Ze kunnen je helpen om je gedachten te relativeren en nieuwe perspectieven te bieden.
  5. Zelfzorg: Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Als HSP is het essentieel om voldoende rust, slaap en ontspanning te krijgen. Zorg ervoor dat je gezonde gewoonten hebt, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een voedzaam dieet en voldoende tijd voor zelfzorgactiviteiten die je gelukkig maken.
  6. Grenzen stellen: Als HSP is het belangrijk om je grenzen te kennen en te respecteren. Leer nee te zeggen tegen overweldigende situaties of verplichtingen die je stress bezorgen. Bescherm je energie door ruimte te creëren voor zelfzorg en tijd voor jezelf.
  7. Mindfulness en ademhalingsoefeningen: Het beoefenen van mindfulness en ademhalingsoefeningen kan je helpen om in het hier en nu te blijven en je gedachten te kalmeren. Probeer regelmatig een paar minuten te nemen om diep adem te halen en je bewust te worden van je lichaam en geest.
  8. Zoek professionele hulp: Als het piekeren aanhoudt en je dagelijks leven belemmert, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een coach op therapeut, gespecialiseerd in HSP kan je helpen bij het ontwikkelen van copingstrategieën en technieken om het gepieker onder controle te krijgen.

Onthoud dat het verminderen van piekeren een proces is dat tijd en oefening vergt. Wees geduldig en mild voor jezelf terwijl je leert omgaan met je HSP-eigenschappen en de bijbehorende gedachten en zorgen. Je bent uniek en waardevol, en je verdient het om een leven te leiden dat gebalanceerd en vreugdevol is.

En soms is het een fase die vanzelf overgaat. Zit er op je werk iets niet goed, of in je thuissituatie.  Pak dat zo snel mogelijk aan, dan ben je er maar vanaf. Zodat je kan genieten van het leven als HSP. Dat je de positieve kant van het hoogsensitief ervaart, en niet de lasten. Heb je hulp nodig, als coach heb ik ervaring het begeleiden van HSP, tijdens wandelcoaching.