Ik heb elders op deze site al geschreven wat wandelcoaching is. Maar ik wil hier één aspect belichten, namelijk wat het wandelen zelf doet met je geest, of je denkproces. Want het wandelen zet de geest in beweging, dat is ook wat vele denkers en filosofen beweren.
In kringetjes denken
In onze hedendaagse samenleving staat het denken voorop. We denken eigenlijk de hele dag door, en zelf ’s nachts gaat dat soms nog door. Op zich is daar niets mis mee, alleen kun je het gevaar lopen om te veel afstand te creëren bij jouw eigen ik en jouw gevoel. En daarbij komt ook dat je het overzicht verliest, waar je prioriteiten liggen bijvoorbeeld. Zodat zonder dat je het doorhebt, je steeds in kringetjes loopt te denken, waardoor je eigenlijk niet verder komt. En dat zo ook je ontwikkeling stopt, of het denkproces waar je op dat moment in zit.
Je geest is een krachtig instrument, maar soms heeft deze een bepaalde prikkeling nodig om weer op het juiste pad te komen. Het is bekend dat filosofen en andere denkers vaak wandelingen gebruikten om helder over de dingen na te kunnen denken. Een bekende wandeling waar veel over geschreven is, is die van Sigmund Freud en Gustav Mahler, meer dan honderd jaar geleden, in 1910 in Leiden. Mahler zocht contact met Freud, vanwege huwelijksproblemen met zijn vrouw Alma. Na het gesprek met Freud, het was een lange wandeling van vier uur, ging het merkbaar beter met de relatie.
Filosofen en wandelen
Van Friedrich Nietzsche bijvoorbeeld is bekend dat hij vaak lange wandelingen maakte, voor hem werd het een bron waar veel van zijn orginele denkbeelden vandaan kwamen.
De hedendaagse filosoof Frédéric Gros schreef een boekje over filosofie en wandelen, wat een bestseller werd in Frankrijk. In dit boekje Marcher – Une philosophie vertelt hij over hoe denkers als Kant, Montaigne, Nietzsche, Rousseau en Thoreau het wandelen nodig hadden om tot hun inzichten te komen. Als voorbeeld geeft hij een paar citaten, bijvoorbeeld deze van Montaigne:
‘Mijn gedachten slapen als ik ze op een stoel zet. Mijn geest functioneert niet als mijn benen hem niet in beweging zetten.’
Of deze van Nietzsche:
‘Wij horen niet tot degenen die pas te midden van boeken, onder invloed van boeken tot gedachten komen – het is onze gewoonte om in de vrije natuur te denken, wandelend, springend, klimmend, dansend, liefst op eenzame bergen of dicht bij zee, waar zelfs de wegen tot nadenken stemmen.’
Je hoeft geen filosoof te zijn om de waarde van wandelen in te zien en te kunnen gebruiken. De combinatie van coaching met wandelen is een hele goede, die in principe voor iedereen bruikbaar is. Wil jij ook jouw denkpatroon doorbreken? Maak dan een afspraak voor een wandelsessie.