Al jaren ben ik een fan van het werk van Caspar David Friedrich; hij was een Duitse kunstenaar die begin 19e eeuw leefde en die zijn voetsporen met name in de landschapsschilderkunst heeft nagelaten. Hij maakte ‘romantische’ schilderijen waarbij de natuur vaak een belangrijk element speelde. Eén van zijn bekendste schilderijen is Der Wanderer über dem Nebelmeer, de wandelaar boven de nevelen:
Het is een werk dat me enorm aanspreekt, om meerdere redenen. Omdat de wandelaar – duidelijk met wandelstok – met de rug naar je toestaat, kun jij het landschap op dezelfde wijze aanschouwen en kun je hetzelfde gevoel ondervinden. Het is tevens een illustratie van een uitspraak van Lord Byron, die zich als tijdgenoot van Friedrich afvroeg of bergen, heuvels en wolken geen deel van hem zelf en zijn ziel waren, net zoals hij een deel van hen was. Tot slot was het voor de mens Friedrich een weerspiegeling van de strijd die hij voerde om zijn eigen emoties te bedwingen. Friedrich kampte in zijn leven met depressies, wat naar mijn mening terug te zien is in dit schilderij, de zwaarte van zijn gedachten drukt op de voorstelling.
Inspiratiebron voor wandelcoaching
Het schilderij is dit jaar precies 200 jaar oud en heeft nog niets aan kracht ingeboet. Wat duidelijk het meesterschap van Friedrich aantoont, ook al was hij tot begin 20e eeuw een bijna vergeten schilder. Voor mij als wandelcoach staat de wanderer symbool voor de wandelaar die zijn leven beziet vanuit stille hoogte, zo afstand creëert. En daarbij reflecteert – misschien met een tikje weemoed – en plannen beraamt hoe het in de toekomst aan te pakken. Dit zijn elementen die ook vaak terugkomen in een wandelcoach sessie. Ben jij ook op zoek naar inspiratie en wil jij met mij wandelen, neem dan contact met me op.
Ik blijf telkens weer geraakt worden door het schilderij, een mooi voorbeeld is onderstaande haiku die ik maakte naar aanleiding van dit bijzondere schilderij.
Tussen aarde en hemel
Wandelaar boven de nevelen
Als adelaar beschouwend
Ook was dit de inspiratie voor de volgende foto:
Het werk hangt trouwens in de Hamburger Kunsthalle, waar je het in het echt kunt bewonderen.
Beschouwend is het zeker.
Bijna voelbaar eenzaam.
Ook waardig…