Het is een vraag die me vaak gesteld wordt, omdat het toch veel mensen niet helemaal duidelijk is. Ik snap het ook wel een beetje, de term wandelcoaching is ook wel wat verwarrend. Wanneer ik zeg dat ik wandelcoach ben, denken sommige mensen dat ik mensen coach om beter te kunnen wandelen. Om kort te zijn: dat is het dus niet! Maar wat is wandelcoaching dan wel?
Coaching in de natuur
Ja, bovenstaande dekt misschien de lading beter. Wandelcoaching is het coachen van mensen, in de natuur. Het wandelen zet in beweging, en het doet er niet zo toe hoe er gewandeld wordt. Er zijn in Nederland al best veel wandelcoaches en ieder vult het op zijn of haar manier in. Hieronder volgt dan ook mijn interpretatie van wandelcoaching en hoe ik het zelf toepas.
De lengte van de wandeling maakt niet uit, maar meestal heb ik sessies van ongeveer 1,5 uur. In de praktijk komt dat neer op een afstand van 4 tot 6 kilometer, afhankelijk van de snelheid. Meestal lopen we niet zo hard, en staan we regelmatig stil.
Tijdens de wandeling gebruik ik de natuur en omgeving als instrument. Om een voorbeeld te geven, als we tijdens een wandeling op de achtergrond het geruis van auto’s van een nabijgelegen drukke weg horen, is dit een mooi symbool. Ten eerste is dit een tegenstelling van de rust van de natuur waar we wandelen dat haaks staat op het drukke leven van alledag. En als je dieper kijkt is dit ook wat je vaak afleidt in je normale leven. Afleiding die bijvoorbeeld komt door alle achtergrondruis die je in je dagelijkse leven hebt, en jou afhoud van je doel. Maakt dat je focus versplinterd wordt. Die afleiding is dan bijvoorbeeld social media of bepaalde verplichtingen die je ooit aangegaan bent, maar die je eigenlijk ontgroeit bent.
Een ander voorbeeld is dat wanneer we tijdens een wandeling bij een kruispunt of splitsing aankomen, terwijl jij ook op een kruispunt in jouw leven staat, dat ook op dat moment in het coachgesprek ter sprake komt. We kunnen dan eerst het ene pad bewandelen, en daarna het andere, zodat je kunt zien hoe beide beslissingen voelen en zouden kunnen uitpakken.
Intuïtie als hulpmiddel bij coaching
Naast de natuur is intuïtie een heel belangrijk middel om in te zetten tijden de coaching. Met intuïtie kun je zaken achterhalen waar je met gewone ratio eigenlijk nét niet bijkomt. Dat kan soms heel snel gaan, en wordt bijvoorbeeld de vraag achter de vraag in het licht gezet. Vaak ontstaan daardoor mooie dingen, en krijg je misschien antwoorden die net anders zijn dan je verwacht had. Ook speelt intuïtie een rol in de dingen die we onderweg tegenkomen. Soms valt je ineens iets op aan een bepaalde boom, of ligt er iets op het pad wat je echt even moet oprapen. Het is dan belangrijk om daar gevolg aan te geven en het niet te negeren of overstemmen door ratio.
Waar kan wandelcoaching voor helpen?
Nu je wellicht enig idee hebt gekregen van wat wandelcoaching inhoudt, is dit een volgende logische vraag. Het antwoord is: voor van alles! Nee, zonder grappen: wandelcoaching helpt bij allerlei problemen of vragen, het is niet zo makkelijk in te kaderen. En je hóeft ook geen probleem te hebben: als je gewoon behoefte hebt aan een luisterend oor dat objectief en onafhankelijk is, is dat ook prima.
De vragen en problemen waar wandelcoaching bij helpt kunnen bijvoorbeeld gaan over werk, opleiding, je eigen ontwikkeling, of als je gewoon niet zo lekker in je vel zit. Voor zware psychosociale problematiek zal ik je doorverwijzen naar een goede therapeut.
Ik hoop dat ik je iets wijzer heb kunnen maken over wandelcoaching en ik ontmoet je graag voor een gesprek. Maak een afspraak met mij, of een wandelcoach in je eigen regio.