Wat is wandelcoaching?

Het is een vraag die me vaak gesteld wordt, omdat het toch veel mensen niet helemaal duidelijk is. Ik snap het ook wel een beetje, de term wandelcoaching is ook wel wat verwarrend. Wanneer ik zeg dat ik wandelcoach ben, denken sommige mensen dat ik mensen coach om beter te kunnen wàndelen. Om kort te zijn: dat is het dus niet! Maar wat is het dan wel?

Coaching in de natuur

Ja, bovenstaande dekt de lading beter. Wandelcoaching is het coachen van mensen, in de natuur. Het wandelen zet in beweging, en het doet er niet zo toe hoe er gewandeld wordt. De lengte van de wandeling maakt niet uit, maar meestal heb ik sessies van ongeveer 1,5 uur. In de praktijk komt dat neer op een afstand van 4 tot 8 kilometer, afhankelijk van de snelheid.

Tijdens de wandeling gebruik ik de natuur en omgeving als instrument, vaak in combinatie met intuïtie. Om een voorbeeld te geven, als we tijdens een wandeling op de achtergrond het geruis van auto’s van een nabijgelegen drukke weg horen, is dit een mooi symbool. Ten eerste is dit een tegenstelling van de rust van de natuur waar we wandelen dat haaks staat op het drukke leven van alledag. En als je dieper kijkt is dit ook wat je vaak afleidt in je normale leven. Afleiding die bijvoorbeeld komt door alle achtergrondruis die je in je dagelijkse leven hebt, en jou afhoud van je doel. Maakt dat je focus versplintert wordt. Die afleiding is dan bijvoorbeeld social media of bepaalde verplichtingen die je ooit aangegaan bent, maar die je eigenlijk ontgroeit bent.

Een ander voorbeeld is dat we tijdens een wandeling bij een kruispunt of splitsing aankomen, terwijl jij ook op een kruispunt in jouw leven staat, dat ook op dat moment in het coachgesprek ter sprake komt. We kunnen dan eerst het ene pad bewandelen, en daarna het andere, zodat je kunt zien hoe beide beslissingen voelen en zouden kunnen uitpakken.

Een wandelpad met een splitsing: kies je links- of rechtsaf?
Een wandelpad met een splitsing: kies je links- of rechtsaf?

Waar helpt wandelcoaching voor?

Nu je wellicht enig idee hebt gekregen van wat wandelcoaching inhoudt, is dit een volgende logische vraag. Het antwoord is: voor van alles! Nee, zonder grappen: wandelcoaching helpt bij allerlei problemen of vragen, het is niet zo makkelijk in te kaderen. En je hóeft ook geen probleem te hebben: als je gewoon behoefte hebt aan een luisterend oor dat objectief en onafhankelijk is, is dat ook prima.

De vragen en problemen waar wandelcoaching bij helpt kunnen bijvoorbeeld gaan over werk, opleiding, je eigen ontwikkeling, of als je gewoon niet zo lekker in je vel zit. Voor zware psychosociale problematiek verwijs ik je graag door naar een goede therapeut.

Ik hoop dat ik je iets wijzer heb kunnen maken over wandelcoaching en ik ontmoet je graag voor een gesprek. Maak een afspraak met mij, of een wandelcoach in jouw regio.