Wandeling: Kruisbergse Bossen in Doetinchem

Ook al woon ik een groot deel van mijn leven in de Achterhoek, soms kom je op plekken in deze mooie streek waar je nooit eerder geweest bent. Maar waarvan je achteraf denkt: wat gek dat ik daar nou nooit eerder geweest ben. Bij mij was dit het geval bij de Kruisbergse Bossen bij Doetinchem, een mooi bosgebied met rivierduinen en vennen. Een bijzonder stukje natuurschoon dat in handen is van Natuurmonumenten.
Er zijn een aantal wandelroutes aangegeven, waaronder de gele en de rode, waarbij deze laatste het kortst is met 2,5 kilometer. De gele wandelroute is op papier 7,5 lang, maar volgens de stappenteller is deze maar ongeveer 6 kilometer, en heel goed te doen binnen anderhalf uur.

De onderstaande route echter heb ik van een wandelmaatje (waarvoor dank, Sander!), is ongeveer 6 kilometer lang en voert je door het zeer diverse landschap dat het uitgestrekte bos herbergt. Het startpunt is de parkeerplaats aan de 2e Loolaan in Doetinchem. Bij de start krijg je al gelijk een mooi kijkje op een rivierduin, dat dit bos zo kenmerkt.

Een rivierduin bij de Kuisbergse Bossen te Doetinchem

Rivierduinen, bos en vennen naast hei, deze combinatie maakt dit gebied zo bijzonder.
Een ven met heide bij de Kruisbergse Bossen
Een ven met heide bij de Kruisbergse Bossen

Een klein vennetje bij de Kruisbergse Bossen
Kasteel de Kelder, dat omstreeks 1900 in gebruik was als jachthuis

Naast al dit natuurschoon kom je ook een aantal boerderijen tegen, sommige nog in vrij authentieke staat. En het slot van de route voert je langs havezate Hagen, beter bekend als Kasteel de Kelder.

Hieronder de kaart van de route, die je kunt downloaden als gpx bestand:

Download file: ArnoldTenOever_wandeling_KruisbergseBossen_Doetinchem.gpx

Als wandelcoach heb ik meerdere leuke en bijzondere wandelingen in Doetinchem. Voor als je nog meer inspiratie wilt, hier een overzicht van leuke wandelroutes in de Achterhoek. En mocht je meer willen weten over wandelcoaching, of wil je met me wandelen, neem dan contact op!