Piekeren

Je kent het vast wel: er blijft iets zeuren in je hoofd, je kunt het niet stoppen en je krijgt er soms een wat vervelend gevoel bij. Dat is wat we piekeren noemen en er zijn echt heel veel mensen die hier last hebben. Vaak is het een bepaalde periode in iemands leven dat het zo erg is dat het een probleem wordt. Net zoals het leven zelf komt piekeren ook in golfbewegingen. Maar wat is piekeren nou eigenlijk, wat zijn de gevolgen ervan, hoe vaak komt het voor, en wat kun je eraan doen? Dit zijn de vragen waarop ik een antwoord geef in dit artikel.

Piekeren

Wat is piekeren nou eigenlijk?

In de psychologie valt piekeren onder perseveratieve cognitie. Dit houdt in het voortdurend denken aan negatieve gebeurtenissen in het verleden of de toekomst. Er zijn twee varianten van: piekeren en rumineren. De twee begrippen onderscheiden zich van elkaar door tijd. Bij rumineren maak je je druk over dingen in het verleden, bij piekeren gaat het juist over de toekomst. De gedachten an sich kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld ervaringen uit het verleden, persoonlijke zorgen over financiën of gezondheid, of angst voor maatschappelijke ontwikkelingen. Die gedachten blijven telkens maar weer terugkeren, zonder dat er daadwerkelijk een oplossing voor gevonden wordt.

Wat zijn de gevolgen van piekeren?

Piekeren kan lichamelijke gevolgen hebben als hoofdpijn en buikpijn, daarnaast kan het voor slaapproblemen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen, omdat je maar blijft denken en het niet kunt stoppen. Maar je kunt ook slaapproblemen krijgen doordat je ’s nachts wakker wordt, gaat piekeren en dan niet meer kunt slapen. Naast lichamelijke gevolgen kan piekeren ook gevoelens van angst, somberheid en stress versterken, en kun je problemen krijgen met je concentratie. Wanneer het piekeren lang aanhoudt en erg intensief is kan het leiden tot de pieker-stoornis en zelfs depressies.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn eigenlijk geen duidelijke cijfers te vinden, hoeveel mensen er nu prakkeseren. De meeste mensen doen het eigenlijk wel eens. Als het echter om overmatig piekeren gaat, gaat het over honderdduizenden in Nederland, volgens deze site zelfs 350.000. Dat is een behoorlijk aantal, maar nog altijd minder dan het aantal mensen die met een depressie kampen (jaarlijks bijna 550.000 mensen in Nederland).
Ook bij kinderen komt het heel veel voor, met name in de leeftijd van ongeveer 10 jaar en vroege pubers.
Met name tieners die niet zo lekker in hun vel zitten kunnen veel gaan piekeren. Als het op school bijvoorbeeld niet zo goed gaat, of wanneer een dierbare overlijdt kan het zich opstapelen. Helemaal als het kind erg gevoelig is. Het wordt dan een probleem als het zich uit in gedrag, zoals het slecht in slaap kunnen komen, of ’s morgens met buikpijn naar school toe gaat.

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig zijn er veel manieren om iets te doen aan overmatig prakkiseren. Op internet vind je veel informatie en tips wat je zelf kunt doen om het te verminderen. Bijvoorbeeld op de site van soChicken staan een aantal goede, zeer bruikbare tips. Bijvoorbeeld om te gaan mediteren (hier vind je ook een wandelmeditatie van mij). Belangrijk is in ieder geval dat wanneer je last hebt van teveel tobben je erkent dat het een probleem is. Het is een typische denkfout om te denken dat het piekeren zelf ook zin heeft. Maar dat is juist niet zo, het kenmerkende is juist dat je in cirkeltjes blijft rond malen.

Maar ook wandelcoaching kan helpen tegen overmatig piekeren. Door het wandelen in de natuur wordt het rustige deel van je geest sowieso al gestimuleerd. Daarnaast kan ik je ook persoonlijke tips geven om het aan te pakken. Meer weten? Neem dan contact met me op.