Wandeling: groene wissel Ruurlo

Onder de noemer Groene Wissels heeft wandelBart routes uitgezet die van station naar station of bushalte lopen. In Ruurlo zijn er twee, één van 14 en de ander van bijna 7 kilometer, beide starten en eindigen op het treinstation te Ruurlo. WandelBart heeft ongeveer 700 (!) van deze Groene Wissels op zijn site staan. Hieronder een kort verslag van de Groene Wissel van 7 kilometer van Ruurlo.

Een van de doorkijkjes die je onderweg tegenkomt
Een van de vele doorkijkjes die je onderweg tegenkomt op deze Groene Wissel route.

Download de Groene Wissel route als GPX bestand

De route is beschikbaar als GPX bestand, zo heb ik hem ook gelopen, onder bij de kaart staat een download link van het GPX bestand om de route zelf te lopen. De start is dus zoals gezegd bij het treinstation, bij de P&R kun je ook goed je auto kwijt, bij voorkeur aan de achterkant van het station (aan de Houtwal). Als er nog plek is kun je eventueel bij de Oranjerie van Museum More parkeren, dat is ook een goede startplek.

Download file: Wandeling-Groene Wissel-Ruurlo-574.gpx

Wat je onderweg tegenkomt

Vanaf de start loop je eigenlijk om kasteel Ruurlo / Museum More heen. Je kunt niet over het terrein van het museum zelf, omdat de toegangspoort aan de achterkant gesloten is, volg dus hier wel gewoon de route. De route volgt een tijdje de Baakse Beek, die helaas droogstond in de tijd dat ik er langskwam, zie de foto hieronder links.

Een leegstaande Baakse Beek
Het is zo droog dat zelfs de Baakse Beek helemaal geen water bevat.

Mooie zwam op een afgezaagde boom
Een leuk bospaadje kronkelt zich een weg in het Ruurlose bos.

Je loopt door paadjes en zandwegen, en af en toe een stukje harde weg, maar die zijn niet zo druk. Je steekt wel twee keer een drukke weg over (de Zelhemseweg), pas hier wel goed op, er wordt hard gereden hier. Je wandelt hier meest door bos, waar je soms mooie uitkijkjes hebt op de weilanden. Ook kom je lang een aantal oude boerderijen en huizen waarvan de venster nog de kleur hebben die behoorden bij het landgoed van Kasteel Ruurlo.

Mooi zicht op een oude boerderij bij Ruurlo.
Mooi zicht op een oude boerderij bij Ruurlo.

Een molen in Ruurlo?

Op een gegeven moment kom je bij de Möllendiek, die zoals de naam al aangeeft, naar een molen leidt. Of beter gezegd leidde, want de molen staat er al een hele tijd niet meer. Alleen de terp waarop de molen stond is nog duidelijk zichtbaar.

Verhoogde terp, waar vroeger de oude molen stond
De Möllendiek komt uit op de plek waar de oude molen vroeger gestaan heeft.

Op ongeveer tweederde van de afstand kom je bij pannenkoekrestaurant de Heikamp, waar je behalve pannenkoeken ook goed terecht kunt voor koffie en thee, of een goede lunch.

Achterkant van de Heikamp te Ruurlo
Achterkant van de Heikamp te Ruurlo, je kunt hier terecht voor verzorging van de inwendige mens, maar ook voor activiteiten, zoals een klimbos.

Vanaf de Heikamp volg je dan deels het “kabouterpad” richting de Doolhof.

Een van de kabouters die de route aangeeft van het Kabouterpad
Een van de kabouters die de route aangeeft van het Kabouterpad, nabij de Heikamp te Ruurlo.

Een mooie boom aan de Möllendiek in Ruurlo
Een mooie boom aan de Möllendiek in Ruurlo.

Daarna kom je weer bij de drukke Zelhemseweg die je oversteekt en de bospaden leiden je langzaam weer richting Ruurlo. Maar eerst krijg je nog goed zicht op kasteel Ruurlo, dat al jaren hét aangezicht van Ruurlo bepaalt:

Huize Ruurlo is tegenwoordig ingericht als museum
Huize Ruurlo is momenteel een dependance van Museum More en heeft met name werk van Carel Willink tentoongesteld staan.

Hou je ook van wandelen, maar wil je niet alleen lopen, neem dan contact met me op voor de mogelijkheden.