Kost jouw werk je ook te veel energie? Ben je vaak moe na een werkdag en zit je er echt helemaal doorheen na een werkweek? Dan is de kans groot dat jij niet goed gebruik maakt van de talenten die je hebt. Wanneer je werkt vanuit je talenten zal het werk je minder energie kosten en zelfs energie opleveren. Ben jij benieuwd wat jouw unieke talent is? Krijg met het Talentenpaspoort inzicht in de dingen waar je energie van krijgt, óf die jou juist energie kosten.
Wat is het Talentenpaspoort?
Met het paspoort krijg je inzicht in jouw unieke talent, doordat het betekenisvolle combinaties van je emotionele en rationele talenten zichtbaar maakt. Het zijn juist die combinaties die inzicht geven in vragen als:
- Moet je misschien een andere baan zoeken op een heel ander gebied?
- Of moet je juist je huidige baan iets anders inrichten, zodat deze van energievreter in een energiegever veranderd?
- Wat moet er veranderen zodat je wèl goed op je plek zit?
Kortom, het is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in wat jij nodig hebt om een prettige werkplek te krijgen waar je kunt floreren.
Hoe werkt het Talentenpaspoort?
Het Talentenpaspoort geeft je een overzicht van je passies, gecombineerd met je aanleg.
Als eerste worden je passies op 10 gebieden in kaart gebracht, dit zijn je emotionele talenten. Op deze talenten kun je hoog, laag of gemiddeld scoren. Als je hoog of laag scoort, is dit een talent. Je kunt bijvoorbeeld hoog scoren op zorg of op autonomie.
Vervolgens wordt je aanleg getest, in een matrix wordt jouw manier van denken in beeld gebracht, dit is je rationele talent. Je hebt bijvoorbeeld aanleg voor gestructureerd denken.
Wanneer je beide gaat combineren is je talent bijvoorbeeld dat je een duidelijke structuur aanbrengt wanneer je voor anderen zorgt. Wanneer je dan in een organisatie werkt die organisch ingesteld is, kan je dat soms veel energie kosten en helpt het om voor jezelf meer structuur in je werk aan te brengen.
Het kwaliteitenrapport
Vervolgens worden met behulp van het kwaliteitenrapport de talenten die je hebt ook vertaald naar gedrag. Een kwaliteit is gedrag dat past bij je talent, van binnenuit komt en dus niet is aangeleerd. Voorbeelden van die kwaliteiten zijn: aansturen van mensen, loyaliteit, netwerken, samenwerken, zelfstandigheid en creativiteit.
Wil je ook ontdekken hoe je meer energie van je werk krijgen? Neem voor meer informatie contact met me op of lees meer op deze pagina.