Bezinning in crisistijd

De wereld is in rep en roer, niets is meer hetzelfde. Vaste zekerheden zijn er eigenlijk even niet meer. Als je tot de groep mensen behoort die nu aan huis gekluisterd is, komt je ineens tot stilstand. Gekluisterd is trouwens een mooi woord in deze context, het komt van het woord kluister, dat slot of boei betekent. We zijn geboeid in ons doen en laten. Op het eerste gezicht is dit negatief. Je bent beperkt in je doen en laten, kunt niet meer doen wat je zou willen doen. Maar – en ik hoor het steeds meer om me heen – het heeft ook minder negatieve kanten. Een belangrijk punt is dat als je tot stilstand komt, je waarschijnlijk niet meer het gevoel hebt dat je geleefd wordt, dat je meer je ‘eigen tijd’ kunt invullen. Dat geeft ruimte die je op een andere manier kunt invullen. Bezinning in crisistijd dus!

Je komt tot stilstand, wat nu?

Je hebt meer tijd over, want er is ook niet veel meer te doen. Door de intelligente lockdown is heel veel dicht, zoals horeca, de amusementsbusiness en de culturele sector. Je bent vooral veel thuis. Dat is wel even wennen. Er is thuis vaak veel te doen, maar op een gegeven moment heb je het daar ook wel gezien. Je kunt eindelijk die laatste klusjes in huis of de tuin afmaken. Het verschilt natuurlijk wel waar je woont, of je op een klein appartementje woont, of een vrijstaande woning met grote tuin.
Met de films en series die je via streamingsdiensten van Netflix, HBO en anderen kunt bekijken ben je nog wel even zoet. Als het tenminste niet verveelt. Een mens heeft behoefte aan afwisseling, de één wat meer dan de ander, maar toch. Voor veel mensen zal het een lastige tijd zijn om zo gekluisterd te zijn, veel mensen kunnen niet goed stilzitten en hebben wat omhanden nodig.
Het is een bijzondere tijd, waarbij je misschien ook beter beseft wat echt belangrijk is. Met andere woorden: het is een tijd van bezinning.

Bezinning in crisistijd

Vaak wordt bezinning in verband gebracht met iets religieus, en de christenen hebben het woord zich lange tijd toegeëigend. Maar intussen heeft het een wat meer algemenere betekenis gekregen. Bijvoorbeeld Van Dale geeft als betekenis helder besef en tot bezinning komen, een andere betekenis is: terugkomen van een dwaling of een verbijstering. Die bezinning kan er komen doordat er ruimte voor is. Minder afleiding, meer tot jezelf. Er wordt duidelijker wat voor jou echt belangrijk is. Die duidelijkheid leidt dan tot inzicht, het helder besef.
Daar is deze tijd uitermate geschikt voor, nu de snelheid van het dagelijks leven afgeremd is nu je gekluisterd bent. Het gekluisterd zijn kan leiden tot bezinning, als er al iets positiefs uit deze crisis kan komen is het volgens mij dit wel. Maar hoe doe je dat nu, hoe kom je praktisch gezien tot bezinning?

Bezinningsvragen

Ten eerste kun je tot bezinning te komen door het stellen en van vragen. Vraag jezelf af Loopt het leven nog zoals ik zou willen? of Wat wil ik nog uit dit leven halen?. Vragen die meer zijn toegespitst op de crisis kunnen zijn:

  • Hoe voelt het leven nu, in vergelijking met het normale leven van voor de crisis
  • Zijn er dingen die ik nu doe – of juist nu niet doe – die ik behouden wil voor na de crisis?
  • Welke lessen kan ik voor mezelf trekken uit de crisis, en hoe pas ik ze toe?
  • Hoe kan ik meer van toegevoegde waarde zijn, meer betekenen voor anderen?

Deze vragen kun je voor jezelf proberen te beantwoorden. Het is ook handig dit voor jezelf op te schrijven, hoe je er op dit moment over denkt.

Wandel in je eentje

Wat ook helpt om tot bezinning te komen is het halen van een frisse neus door te gaan wandelen in je eentje. Neem dan wel voldoende afstand van anderen die je dan tegenkomt onderweg, dat spreekt voor zich. En zoek de rustige plekken op, ook al moet je daarvoor een eindje fietsen of rijden. Daardoor zul je merken dat je nog meer tot rust komt. De vragen zijn beter en helderder zichtbaar en de antwoorden komen dan beter tot je, als er meer rust en letterlijk ruimte voor is. Voor dat helder besef.

Niet gaan piekeren

Belangrijk is wel dat je niet gaat piekeren. Dat je teveel in “je hoofd zit” en niet goed bij je gevoel komt. Daar kan het wandelen bij helpen, maar ook kan het helpen om te mediteren. Je kunt dit ook combineren met een wandelmeditatie.

Gratis Skype-sessies over bezinning

Omdat het zo’n rare tijd is en we ons in een echte crisis bevinden wil ik zelf ook mijn steentje bijdragen. Daarom bied ik ieder die het wil een gratis persoonlijke Skype-sessie aan bij jouw weg naar bezinning. Dan moet je denken aan een eenmalige sessie van een half uur, puur om je op weg te helpen. Neem voor meer informatie contact met me op.