Oefening wandelmeditatie mindfulness

Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh
Al enige tijd ben ik bezig met een cursus Mindfulness Based Cognitive Therapy, en hierbij heb ik me ook verdiept in mindfulness en de ontwikkeling daarvan.
Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische monnik die aan de oorsprong ligt van mindfulness. Hij heeft vele meditatieoefeningen bedacht, die je niet alleen liggend of zittend kunt doen, maar ook bijvoorbeeld tijdens huishoudelijke klussen of wandelen. Dit is een voorbeeld van een mooie meditatie die je kunt doen tijdens het wandelen en die je heel eenvoudig zelf kunt doen.

Wandelmeditatie

Tijdens de wandelmeditatie oefenen we bewust – met aandacht – elke ademhaling en elke voetstap. Als je begint met wandelen, vestig dan je aandacht op je ademen. Tel dan het aantal passen tijdens een inademing, vervolgens het aantal passen tijdens het uitademen. Als je 4 passen zet bij het inademen, zeg dan voor jezelf: ‘één, twee, drie, vier’. Tel je 4 passen bij een uitademing, zeg dan: ‘één, twee, drie, vier’. Dit is de basis van de meditatie. Forceer je ademhaling niet, probeer het te volgen en niet krampachtig het ritme vast te houden. Als je onderweg blijft stilstaan, blijf dan gewoon met je aandacht bij je ademhaling. Dit voorkomt dat je gedachten het weer ‘overnemen’. Als je dit zo een tijdje volhoudt, zul je merken dat je meer van de omgeving gaat zien, omdat je meer bewust gaat waarnemen.

Neem het jezelf niet kwalijk als ondertussen je gedachten afdwalen, maar zodra je dit bemerkt ga je weer met je aandacht naar je ademhaling en je stappen. Het jezelf kwalijk nemen werkt alleen maar averechts en is jammer van je energie.
Je kunt in plaats van te tellen ook woorden opnoemen. Bijvoorbeeld tijdens de inademing zeg je in plaats van ‘één, twee, drie, vier’ deze mantra: ‘in, in, in, in’. Dus ‘in’ bij elke stap. En bij uitademen: ‘uit, uit, uit, uit’. Ook kun je kleine zinnen maken, bijvoorbeeld: ‘ik ben op weg’, of ‘lopen zonder zorgen’.

Ik hoop dat je deze meditatieoefening gaat uitproberen, en wens je veel wandelplezier! Wil je meer informatie over mediteren tijdens wandelen of over wandelcoaching, neem dan even contact met me op.