Als mens, en zeker als coach, blijf je je hele leven lang leren. Onlangs ben ik begonnen aan de cursus Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Ik zal hier in een later moment nog uitgebreid op terugkomen, hoe zich dat zal vormgeven in de wandelcoach sessies bijvoorbeeld. Maar ik wil nu toch al iets kwijt hierover, ik ben erg enthousiast over deze vorm van therapie. Wat is het precies, hoe is het ontstaan en wat kun je ermee?
Wat is Mindfulness Based Cognitive Therapy?
Zoals de naam al aangeeft is het een combinatie van mindfulness en cognitieve therapie. Mindfulness zelf is bewuste, open en vriendelijke aandacht die vrij is van veroordelingen. Dit is de basis van MBCT. Het is ontstaan uit oosterse filosofieën en mediteren is een belangrijk hulpmiddel hierbij. Het cognitieve therapie gedeelte komt uit de cognitieve gedragstherapie, wat een stroming is binnen de psychotherapie die zich richt op het denken en het gedrag van mensen om zo problemen te verhelpen. MBCT is eigenlijk een ontmoeting tussen de oosterse filosofie en westerse wetenschap. Dit is ook waarom het mij in eerste instantie zo aantrok, die combinatie van wat op het eerste gezicht twee tegenstellingen zijn.
Hoe is Mindfulness Based Cognitive Therapy ontstaan?
De basis ligt bij Jon Kabat-Zinn, die in de jaren zeventig in zijn kliniek in de VS het behandelprogramma Mindfulness Based Stress Reduction ontwikkelde. Dit was een programma dat meditatie- en yoga-technieken gebruikte, bij het behandelen van mensen met oa. chronische pijn, slaapstoornissen, angst- en paniekstoornissen en stress gerelateerde ziektes. Vervolgens waren er drie psychotherapeuten / onderzoekers (Segal, Teasdale en Williams) die de technieken van Kabat-Zin aanpasten en het MBCT doopten. |
Wat kun je met Mindfulness Based Cognitive Therapy?
In dit artikel geef ik mindfulness al als oplossing voor negatief denken. Over het algemeen kun je het gebruiken als je niet lekker in je vel zit. De westerse mens zit over het algemeen “veel in het hoofd”, wat vaak de (bijkomende) reden is voor het ontstaan van gevoelens van ontevredenheid, ongelukkigheid tot zelfs fobieën en stoornissen. Deze bijzondere therapievorm is anders dan de meeste reguliere (gespreks)therapieën, omdat MBCT niet het probleem zelf aanpakt, maar juist de manier hoe jij met het probleem omgaat.
Wil je meer weten over Mindfulness Based Cognitive Therapy, neem dan contact met me op, of hou deze site in de gaten!