Een gemiddeld persoon heeft veel gedachten gedurende de dag door. Er zijn schattingen van 25.000 tot wel 50.000 gedachten per dag. Als veel ervan negatief zijn, heeft dat een enorme invloed in hoe je de wereld ziet, en tegemoet treed. Welke gevolgen heeft negatief denken en wat kun je er tegen doen? In dit artikel beschrijf ik eerst welke gevolgen er zijn, dus welke klachten je kunt hebben van negatief denken. Vervolgens ga ik in op de methodes die je kunnen helpen bij veel negatieve gedachten.
Gevolgen van negatief denken
Hier een overzicht van wat de gevolgen kunnen zijn. Ieder mens heeft wel in meer of mindere mate last van negatief denken. Als jij meerdere punten herkent, kun je stappen ondernemen om jezelf te helpen.
- Je bent vaak moe. Negatieve gedachten kosten veel energie, veel meer dan positieve gedachten. Terwijl positieve gedachten juist vaak energie geven.
- Je wilt vaak dat het anders is. Je hebt veel “zou moeten” gedachten, bijvoorbeeld: “ik zou veel meer geld moeten hebben”, “hij zou me veel beter moeten behandelen”. Dus je hebt een onvrede met het huidige moment.
- Sombere gevoelens. Je voelt je vaak somber over jezelf en je toekomst. Je maakt je vaak zorgen en ligt veel te piekeren.
- Lage eigenwaarde. Je haalt jezelf vaak onderuit en bent vaak niet blij met jezelf. Je rekent jezelf vaak iets aan, terwijl dat objectief gezien helemaal niet jouw schuld is.
- Angst of depressiviteit. Veel angst- of depressiviteitsklachten hebben een oorsprong in negatieve gedachten. Deze gedachten zijn nogal “ingesleten” en vaak heb je zelf helemaal niet door dat je deze gedachten hebt.
Methodes die helpen bij veel negatief denken
Er zijn veel methodes – en zelfhulpboeken – die hierop inspringen, en wat voor de één werkt, doet het helaas voor een ander niet. Hieronder volgen een aantal methodes (in willekeurige volgorde) die mijns inziens wel helpen. Voor de duidelijkheid, het is geen compleet overzicht van alle verschillende methodes die er zijn!
- Psychotherapie, een psycholoog kan je hierbij begeleiden. Een methode die bijvoorbeeld kan helpen is Rationaal Emotieve Therapie, oftewel RET. In deze therapie ga je zelf aan de slag met je irrationele gedachten, die je probeert te herkennen, en vervolgens vervangt door meer rationele gedachten.
- Mindfulness, is het door middel van oefeningen en mediteren helemaal in het hier en nu komen, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Het heeft zijn oorsprong in het Boeddhisme en is inmiddels volledig geïncorporeerd in de Westerse klinische gezondheidszorg. Negatieve gedachten mogen er gewoon zijn, maar hebben geen negatieve gevolgen meer.
- Mediteren; dit is eigenlijk een parapluterm, bijvoorbeeld mindfulness en yoga maken ook gebruik van meditatie. Het is een sterke manier om beter in contact met jezelf te komen. Kijk bijvoorbeeld op deze website als je er meer over wilt weten, of bekijk de serie Headspace op Netflix.
- Yoga; de letterlijke betekenis is verbinden, en dit slaat op het verenigen van lichaam en geest, wat je kunt bereiken met liggende, zittend en staande oefeningen met ademhalingstechnieken.
- Positieve gedachten: het klinkt heel simpel: je kunt proberen je negatieve gedachten om te vormen in positieve. Daar zijn meerdere manieren voor, bijvoorbeeld VoorPositiviteit richt zich erop om je daarmee te helpen.
- Tot slot: wandelcoachsessie. Het wandelen brengt je in beweging, en dat alleen al zorgt ervoor dat je meer ‘uit je hoofd’ komt. Daarnaast kan ik je handvaten geven om niet snel in het negatieve te schieten.
Bovenstaande methodes geven je hopelijk aanleiding om stappen te ondernemen, als je inderdaad last hebt van veel negatieve gedachten. Plan een wandelcoachsessie met mij als je meer hierover wilt weten of welke methode het best bij jou zou passen.