Hoe je wandelt zegt iets over jou

Misschien een beetje een open deur, maar uit een studie gepubliceerd in Social Pyschological and Personality Science blijkt dat hoe je wandelt ook iets zegt over jou, over je persoonlijkheid. Of je bijvoorbeeld snel of langzaam loopt, rechtop of met afhangende schouders.

Snel of langzaam wandelen

Mensen die in een hoog tempo wandelen zijn vaker extravert, open en over het algemeen minder emotioneel. Ook zijn ze minder gevoelig voor stress dan langzame wandelaars. Deze zijn juist vaker meer introvert, wat voorzichtiger van aard en houden hun hoofd vaker naar beneden gericht. Op zich kan ik me goed voorstellen dat als je wat bedachtzamer bent, je langzamer loopt, omdat je anders overal tegenop botst!
Als je echter graag slentert en je houdt je hoofd ook nog eens omhoog, ben je waarschijnlijk zelfverzekerd. Een langzame, nonchalante manier van wandelen is een teken van zelfverzekerdheid en dat je minder druk voelt.

Angst en trauma’s

Angstige of bezorgde mensen hebben vaker de neiging om iets naar links te buigen als ze lopen. De verklaring hiervoor is dat de rechterhersenhelft harder moet werken om angst en twijfels te kunnen verwerken. En wanneer je licht naar voren gebogen loopt met wat hangende schouders, probeer je je vaak ergens tegen te beschermen. Dat kan dan bijvoorbeeld een trauma zijn, wat je nog moet verwerken.

Ik herken mij wel in de langzame wandelaar – ik ben vaak bedachtzaam – maar ik heb altijd wel een open houding. Als ik met mensen wandel, probeer ik vaak het tempo wat omlaag te brengen. Mensen hebben vaak hun blik vooruit gericht, en ik probeer ze meer bewust te laten worden van de omgeving. Als je te snel loopt, loop je aan veel dingen voorbij. Wil jij eens ervaren hoe dat is, dan kan ik laten zien wat wandelcoaching voor jou kan betekenen. Wat voor wandelaar ben jij?