Ongelukkig op je werk

Het is iets dat veel mensen overkomt: ongelukkig op je werk zijn. Veel mensen krijgen wel een keer een fase in hun leven waarin het gedurende langere tijd speelt. Als jij in zo’n fase zit, lees dan door, dit heb ik voor jou geschreven.Ongelukkig op je werk

Echt ongelukkig op je werk

Iedereen heeft wel een keer een slechte dag op het werk. Er zijn weinig mensen die altijd gelukkig zijn in hun werk, hoe leuk hun baan ook is. Af en toe een baaldag is niet erg, dat hoort er ook gewoon bij. In je werk heb je normaal gesproken ook taken waar je minder blij van wordt. Maar als je de hele week met grote weerstand en tegenzin moet beginnen, en als je ook nog regelmatig het idee hebt dat je op instorten staat, dan heb je wel een probleem. Gelukkig kun je wel wat aan doen, en is het soms minder rigoureus dan je zou denken.

Ik moet hier weg

Denk je vaak: ik hou het hier niet meer uit, ik moet hier echt weg? als je op je werk zit? En zakt dat gevoel tegen het einde van de week weer? Dat je als de week begint bijna wanhopig bent, op zoek naar een uitweg? En dat je denkt dat de enige uitweg een andere baan is, maar je niet zeker weet hoe je dat aanpakt en hoe die baan er dan precies uitziet?
Ik vertel je nu dat een nieuwe baan niet per se de oplossing is. Jij hebt niets voor niets deze baan gekregen, er zouden in principe genoeg onderdelen in zitten om toch gelukkig mee te zijn. Het kan zijn dat je inderdaad uitgegroeid bent en door kunt groeien naar wat anders, maar vaak spelen er andere elementen mee.

Dit is niet de eerste baan waar het je overkomt

Het is belangrijk om eerst die elementen te onderzoeken, wat maakt precies dat je niet lekker zit. Heeft dat met die specifieke baan of functie te maken, of ligt het meer bij jezelf? Dit is wellicht niet de eerste baan waar je dit gebeurt. Het gevaar is dat het een patroon wordt, waarin je van baan naar baan hopt en er uiteindelijk niet gelukkiger van wordt.

Negatief denken spiraal

Als het werk je niet loslaat en je – misschien onbewust – veel bezig bent met je werk is de kans dat je in een negatief denken spiraal terechtkomt. Gemiddeld heeft iemand zo tussen de 25.000 en 50.000 gedachten per dag(!), en als veel daarvan over het werk gaan zal het ook veroorzaken dat je negatieve gedachten bewaarheid worden. Een selffulfilling prophecy dus: Ik krijg die promotie toch niet, of het lukt me toch niet om het tot een goed einde te brengen. Als die gedachten je gaan beheersen kun je zelfs fysieke klachten krijgen.

Fysieke gevolgen

Als je langere tijd in een fase zit waarin je diep ongelukkig op je werk zit kun je verschillende fysieke klachten krijgen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van:

  • een laag energieniveau
  • gespannen spieren
  • veel en vaak hoofdpijn
  • stressgerelateerde klachten
  • slapeloosheid

Het is echt belangrijk om in te grijpen, als je het te lang laat doorsudderen pleeg je roofbouw op je lichaam, en dat is zonde en onnodig. Je kunt er wat aan doen.

Hoe zou het zijn om met plezier naar je werk te gaan?

Wanneer je in zo’n fase zit is het haast niet voor te stellen: met plezier naar het werk? Het lijkt onmogelijk en ontstellend ver weg. Een ver van mijn bed show. Maar ook voor jou kan het. Echt. Het is mij ook gelukt. Kun je je voorstellen hoe het is als je baas zegt dat hij of zij blij is met je? Of dat je na het werk nog genoeg energie overhoudt om nog van alles te ondernemen. Dat je je gezin op de eerste plaats stelt? Om je een gewaardeerde collega te voelen?

Zet een stap om niet meer ongelukkig op je werk te zijn

Ik heb een handig e-book geschreven met 5 tips die je kunt toepassen om gelukkiger in je werk te worden. Vul onderstaand formulier in en ontvang het e-book in je e-mailbox.

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de privacyverklaring.

Wie ben ik

Ik stond ook in jouw schoenen, ik zag er vaak als een berg tegenop om naar mijn werk te gaan. Ik voelde me vaak ongelukkig en neerslachtig. Totdat ik een omslag maakte en mijn weg vond naar een beter leven voor mezelf. In dat proces heb ik ontdekt dat coaching echt mijn ding is en dat ben ik toen gaan starten met opleidingen en cursussen.