Wandelen als meditatie

Het klinkt misschien als een open deur, maar wandelen kun je ook heel goed doen in je eentje. Hè, wandelen in je eentje? Veel mensen denken dat ze daar vreemd op aangekeken worden, als je zonder hond of kompaan eropuit trekt, de natuur in. Maar dat valt reuze mee, gelukkig!
Als wandelcoach ga ik geregeld op zoek naar nieuwe routes in de Achterhoek, of rond Arnhem, en meestal ga ik dan zo’n eerste keer in mijn eentje die tocht lopen.

Wandelen als meditatie

Als ik begin met mijn wandeltocht zit mijn hoofd vol met alledaagse beslommeringen, en ik moet natuurlijk de route goed in de gaten houden. Gelukkig heb ik daar een app voor die me daarbij helpt, en aangeeft als ik de verkeerde kant op ga. Meestal heb ik namelijk een gpx bestand waar de gps coördinaten van de wandeling instaan.
Na een tijdje lopen door veld, bos of hei merk ik dat mijn hoofd rustig wordt, het denken wordt meer naar de achtergrond verplaatst. Ik word meer bewust van de omgeving en ook wordt mijn humeur beter. De aandacht wordt meer naar buiten gericht. En dat is precies wat vaak het doel is van meditatie, je komt tot rust in jezelf. Dus een goeie tip voor mensen die een goede manier zoeken om te mediteren: ga lekker wandelen in je uppie!

Wandelen in je uppie is meditatie!
Wandelen in je uppie is meditatie!

Andere dynamiek

Als je met zijn tweeën of met een groep gaan wandelen krijg je een totaal andere dynamiek en dat kan ook mooie dingen opleveren, maar is gewoon een heel andere beleving. Mensen zijn vaak gericht op elkaar en niet op de omgeving, tenminste niet volledig. Ook als je met je hond gaat wandelen besteed je altijd een (klein) deel van je aandacht niet aan je omgeving.

Wandelen in de Achterhoek of rond Arnhem

Als je toch met zijn tweeën wilt wandelen en je hebt geen wandelmaatje, kun jij mij natuurlijk altijd inhuren. Je hoeft niet per se een vraag of probleem te hebben, ik wandel graag met je mee!