Leiderschap in een disruptieve wereld

Afgelopen maandag heb ik een inspirerende bijeenkomst bijgewoond, die georganiseerd werd door de Rabobank en bestemd was voor ondernemers. Het thema was leiderschap, onder de noemer: ‘Leiderschap in een disruptieve wereld.’ Even in het kort: disruptie wil in deze context zeggen dat er een ontwrichtende ontwikkeling is (meestal technisch), die een bepaalde bestaande business omverblaast.

Spreker filosoof Ruud Veltenaar

Tijdens die bijeenkomst waren er ook twee gastsprekers uitgenodigd, en met name de eerste gastspreker boeide mij enorm met zijn verhaal. De spreker heet Ruud Veltenaar en deze spreker filosoof poneerde de stelling dat de ondernemerswereld van tegenwoordig nauwelijks leiders kent. Iedereen is bezig met overleven, bedrijven zijn gericht op de korte termijn en denken haast niet verder vooruit. Hij meent dat we verder in de toekomst moeten kijken (zeg 2050), wanneer klimaatverandering een feit is, en we te maken hebben met miljoenen (!) klimaatvluchtelingen. Als voorbeeld van iemand die wel leiderschap toont noemt hij Boyan Slat, de Delftse student die een manier bedacht om plastic uit de oceanen te vissen en daarna een onderneming startte om dit ook echt te gaan verwezenlijken.
Hieronder een samenvattende video over deze Ruud Veltenaar. Als je een spreker zoekt om de boel wat op te schudden, kan ik hem van harte aanbevelen!

Al met al was mijn indruk van deze avond die georganiseerd werd door de Rabobank heel positief en eigenlijk was de conclusie en aanbeveling van die avond dat disruptie niet als bedreiging moet worden gezien, maar ook juist heel veel kansen biedt. Daar ben ik het wel mee eens, maar denk wel dat het niet voor iedereen, of voor elk bedrijf geldt.