Organisch denken

Ik ben een organisch denker. “Wat is dat nou weer?” Ik kan me voorstellen dat je dat denkt als je dit leest. Er zijn eigenlijk vier verschillende denkstijlen:

Concreet versus Abstract
Gestructureerd versus Organisch


Hersenen
Een aantal jaar geleden heb ik een Talentenpaspoort afgenomen (via Wenneke Ong), waarbij de uitslag oa. was dat mijn brein een organische denkstijl heeft. Dit heeft mij zo’n enorm inzicht gegeven in mezelf en hoe ik functioneer. Of niet, in bepaalde gevallen… Waar ik – met name in de werksfeer – tegenaan liep was dat ik stuk ging op het plannen van projecten. Goed het overzicht houden, wat wanneer moest, etc. Ik liep daar vaker tegenaan en van mezelf kon ik het niet goed begrijpen waarom dit niet goed lukte. Ik vond ook: dit was iets wat ik moest kunnen, waarom zou ik dat niet kunnen? Ook had het zijn weerslag op mijn zelfbeeld.
Maar goed, die talenten-test dus. Die gaf inzicht in iets dat fysisch bepaald is. Met andere woorden: ik ben zo gemaakt, zit zo in elkaar. Dit zal altijd een punt blijven, ik kan het wel iets omhooghalen, maar een talent zal het nooit worden. Dit versterkte trouwens ook mijn geloof in de theorie dat je beter in één of twee dingen kunt uitblinken, dan proberen om ook alles wat je niet goed kunt te verbeteren. Laat dan de dingen die je niet goed kunt maar aan een ander over, maar dit terzijde.

Maar wat is organisch denken nu precies?

Dat plannen en organiseren zijn inderdaad niet de sterkste punten van een organisch denker. Ik gebruik even een quote die de makers van de test meegeven als informatie:

Een organisch denker heeft een voorkeur voor anders denken. Als hij / zij informatie verwerkt, maakt hij gebruik van een groei logica. Hij verwelkomt aanvullende informatie en creëert daarmee eindeloze nieuwe opties en denkpaden.

Anders gezegd: je begint ergens, je weet ongeveer waar je wilt uitkomen, maar dat groeit onderweg. Je maakt tijdens het proces nieuwe keuzes, afhankelijk van wat je tegenkomt. Je denkt vaak in bochten. Het bekende ‘omdenken’ is iets wat een organisch denker ook goed zou moeten kunnen.

Test: welke denkstijl heb jij?

Er zijn dus nog 3 andere denkstijlen naast de organische. Bovendien zijn er enkelvoudige en meervoudige denkstijlen, dit laatste is het geval wanneer je meer een combinatie maakt. Bijvoorbeeld, als je sterk abstract én gestructureerd denkt, ben je een strategisch denker. Bekijk onderstaande afbeelding voor alle opties:
denkstijlen
Wil je meer weten over denkstijlen, kijk dan op het Talentenpaspoort.