Wandeling: Zwillbroek bij Groenlo

Achter Groenlo, net voorbij de Duitse grens ligt het plaatsje Zwillbroek (in het Duits Zwillbrock). Dit Zwillbroek trekt jaarlijks veel toeristen, met name door het Zwillbrocker Venn, dat naast het plaatsje ligt. Het bijzondere aan dit natuurgebied is dat er flamingo’s leven, naast een grote kolonie meeuwen en heel veel andere (water)vogels. In het midden van het gebied ligt een meertje met riet, daar omheen een drassig veengebied, met ook heide en weiland. Daar weer omheen vind je bomen, soms een houtwal, soms wat meer bosachtig. In die buitenrand van bomen loopt het wandelpad, dat je kunt nemen als je deze route wilt wandelen.

Mooi uitzicht op het meer van het Zwillbrocker Venn


Het best kun je de auto parkeren bij de parkeerplaats in het centrum van het dorpje, naast de kerk (met P1 aangegeven). Van hieruit loop je eenvoudig naar het wandelpad, dat als een ring om het gebied ligt.
Het pad is goed te belopen, soms is het wat breder, soms wat smaller, maar je kunt wel altijd met z’n tweeën naast elkaar lopen. Hier wat impressies van het wandelpad:

Breed wandelpad in het Zwillbrocker Venn

Pad naast weiland in het Zwillbrocker Venn

Pad naast water in het Zwillbrocker Venn
Op verschillende plekken van de route zijn uitkijkpunten, dit zijn hutjes van hout waar je goed zicht hebt op het omringende landschap. Soms zit er ook een verrekijker in, maar daar moet je wel een euro inwerpen om te kunnen gebruiken. Sommige uitkijkpunten liggen wat hoger, soms moet je de trap op, maar dat is wel de moeite waard! En ze zijn ook goed te gebruiken om even in te schuilen als het regent.

Een hoog uitkijkpunt bij Zwillbroek

Dit is dan wat je bijvoorbeeld op zo’n plek kunt zien:

Uitkijk op het mooie landschap van Zwillbroek

Zwillbrocker Venn, een bijzonder natuurgebied

Al met al is deze wandeling zeer de moeite waard. Soms kom je wat dichter bij het water en kun je de grote meeuwenpopulatie duidelijk horen. Eén stuk pad loopt gelijk met de Duits-Nederlandse grens, ook wel bijzonder. En in het landschap zijn veel meer bomen dan ik verwacht had, met name berken zijn in grote getale aanwezig. Hier nog wat foto’s om nog een beter beeld te krijgen van de wandeling:

Uitzicht op het meertje van Zwillbrocker Venn
De grond bij Zwillbroek is vrij drassig en heeft veel vennetjes
Heidegebied van Zwillbroek
Een mooi doorkijkje naar het heidegebied van Zwillbroek
Bij het natuurgebied in Zwillbroek zijn heel veel berken te vinden

Download de Zwillbrocker Venn route als GPX bestand

De route is vrij eenvoudig te volgen, omdat het echt als een ring om het gebied ligt, maar je kunt voor de zekerheid de route downloaden als GPX bestand, zodat je de route op je smartphone kunt volgen. Zie hier het kaartje en de download link eronder:

Download file: Zwillbrocker Venn.gpx

Ik hoop dat mijn verhaal en de foto’s je inspireren om deze wandeling ook te doen, het is echt de moeite waard. Maar omdat deze wandeling best populair is, zou ik hem niet op een zondagmiddag gaan doen, maar bij voorkeur een doordeweekse ochtend.
Mocht je meer willen weten of deze wandeling, of wil je een keer met mij wandelen, neem dan contact met me op.