Hedonistische adaptatie en geluk

Ik las afgelopen week een zeer interessant stuk in de Volkskrant over Laurie Santos, hoogleraar psychologie aan de Yale universiteit. Het stuk gaat over geluk, en met name dat het haar opviel dat veel van haar studenten, die uitzien op een goede carrière, toch vaak ongelukkig zijn, zelfs neigen naar depressiviteit. Ze geeft in het stuk verklaringen die dit kunnen veroorzaken én mogelijke oplossingen.

Laurie Santos, die in haar eigen woonkamer colleges geeft

Hedonistische adaptatie

Eén van die verklaringen is uit te leggen met het begrip hedonistische adaptatie. Dit houdt namelijk het verschijnsel in dat je steeds went aan nieuwe dingen. Als je iets nieuws koopt, bijvoorbeeld een nieuwe telefoon of nieuwe kleren, kan dat in eerste instantie bijdragen aan het geluksgevoel. Afhankelijk van de persoonlijke impact duurt dit enige tijd voordat het afneemt. Een nieuwe auto blijft je over het algemeen een langer geluksgevoel geven dan een nieuw schemerlamp. Maar zelfs die nieuwe auto wordt weer een keer gewoon. Santos geeft hier aan dat onderzoeken uitwijzen dat mensen die meer geld uitgeven aan ervaringen over het algemeen gelukkiger zijn dan mensen die het meeste geld besteden aan spullen.

Daar komt nog bij dat mensen ook vaak de neiging hebben zich te vergelijken met andere mensen. En dan ook juist spullen van andere mensen. Mensen van wie de buren een nieuwe auto gekocht hebben, zullen sneller ook zelf een nieuwe auto kopen. We vergelijken ons vaak met mensen die we op tv of op sociale media zien.

Online cursus via Coursera

Via Coursera kun je online de cursus van Santos volgen. Die cursus kun je gratis volgen als je de optie zonder certificaat kiest. In de cursus word je ook uitgenodigd om zelf je gedrag aan te passen, aan de hand van opdrachten en oefeningen. Wekelijks krijg je dan zogenaamde ‘rewirements’ om mee aan de slag te gaan.

In één van de lessen geeft ze aan dat bewustwording niet genoeg is om gelukkiger te worden. Alleen weten is niet genoeg! Je moet actief een aantal facetten in je dagelijkse leven toepassen, dan pas zul je echt iets gaan merken.
Neem contact met me op voor een wandelcoach sessie over geluk. Dan zal ik je handvaten meegeven om te werken aan jouw geluk.