Wandeling: landgoed Verwolde te Laren, bij Lochem

Eén ding dat zeker is: het landgoed Verwolde heeft een rijke historie. Met mooie landhuizen, oude boerderijen, maar ook met eeuwenoude eiken is het zeer de moeite waard om hier te gaan wandelen. Op dit landgoed staat dan ook de vermoedelijk dikste eik van Nederland. Het grote landhuis zelf – Huis Verwolde – is in het bezit van Vrienden der Geldersche Kasteelen, wat gelieerd is aan Het Geldersch Landschap, en is nu opengesteld als museum.

Begin van de route van landgoed Verwolde te Laren, bij Lochem

De wandeling start bij Huis Verwolde, waar een parkeerplaats is voor bezoekers van het Huis en landgoed. De plek is goed bereikbaar met de auto, voor Google Maps is “huis Verwolde” genoeg als adres. De bereikbaarheid met openbaar vervoer is wat lastiger, maar je kunt bijvoorbeeld met de trein naar Lochem, en aldaar verder op een OV-fiets.
Al vrij snel in het begin van de route kom je de dikke eik tegen. Dit is waarschijnlijk de dikste eik van Nederland, met een omtrek van bijna 8 meter.

De dikste eik van Nederland is ongeveer 500 jaar oud.
De dikste eik van Nederland is ongeveer 500 jaar oud.

De dikke boom van Verwolde is toonbaar gehavend.
De dikke boom van Verwolde is toonbaar gehavend.

Maar sowieso is het opvallend dat er erg veel oude eiken zijn op het landgoed, her en der kom je ze tegen op de wandeling. Ook opvallend is de bebouwing, onderweg kom je een aantal monumentale boerderijen tegen en ook een paar landhuizen. Naast Huis Verwolde is er ook een “Klein Verwolde” en zijn er nog een paar kleinere landhuizen. De jongste dochter van de laatste particuliere eigenaar van Huis Verwolde woont tegenwoordig op het Jachthuis, en hier doet ze persoonlijk relaas van het leven op het landgoed.

Monumentale boerderij "Meijer" op landgoed Verwolde
Monumentale boerderij “Meijer” op landgoed Verwolde

Eén van de landhuizen op landgoed Verwolde.
Eén van de landhuizen op landgoed Verwolde.

Achteraanzicht van Huis Verwolde te Laren bij Lochem.
Achteraanzicht van Huis Verwolde te Laren bij Lochem.

Download de route van landgoed Verwolde als GPX bestand

Hieronder kun je de route downloaden als GPX bestand om zelf te lopen. Deze wandeling is iets meer dan 6 kilometer lang, wil je meer dan zijn er ook twee routes bewegwijzerd van ruim 8 kilometer, die beide ook starten bij de parkeerplaats van Huis Verwolde.

Download file: wandeling_rondje-huis-verwolde-laren.gpx
Als je een wandelmaatje zoekt, of als je wel eens wandelcoaching zou willen uitproberen, neem dan contact met mij op.