Bij afvallen is wandelen beter voor je dan hardlopen

Goed om bevestigd te zien: wandelen is beter voor je dan hardlopen. Dat zegt althans ook de bekende Vlaamse kinesist en fysiotherapeut Lieven Maesschalck. Dat is natuurlijk wel kort door de bocht, maar hij is daar wel stellig in. De verhouding beweging en belasting is beter in evenwicht, dus efficiënter, zie ook dit artikel. In zijn woorden:

‘Als je flink doorstapt, worden alle spieren in je lichaam geactiveerd, zonder dat het lichaam zwaar wordt belast. Tijdens het wandelen zal je hartslag ook niet zo hoog stijgen als bij het hardlopen. Om vetten te verbranden, mag je niet trainen in hoge hartslagen, dus dan is stevig wandelen een zeer goede optie.’

Wandelen en afvallen

In bovenstaand citaat geeft Maesschalck het al aan: als je als belangrijkste doel hebt om af te vallen, kun je beter gaan wandelen, dan hardlopen. Wel stevig de pas erin houden, dat dan weer wel, maar wel wandelen. In het artikel geeft hij verder aan dat rustig aan joggen ook wel een goeie manier is om af te vallen. Maar het gaat er dus om dat het sporten niet te intensief hoeft, dat is iets wat veel mensen niet beseffen wanneer ze willen afvallen.

Wat past bij jou?

Zelf ben ik niet ontzettend sportief, maar ik heb in het verleden wel meer gesport, onder andere gefietst en hardgelopen. In de loop der tijd ben ik er echter achter gekomen dat wandelen beter bij mij past dan het zwaardere, intensievere sporten. Geen mens is gelijk, wat voor de één past, geldt niet voor de ander. Het ligt er ook aan wat je doel is, of dat je wilt afvallen of je gewoon fitter wilt voelen. Als je dus meer beweging wilt – beetje een open deur is het wel – kies dus wat bij jou past en wat je doel is, en loop niet de laatste mode achterna. Daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee.
wandelen en afvallen
Heb ik je overgehaald om meer te gaan wandelen? Hier vindt je leuke wandelroutes in de Achterhoek. Of neem contact met me op als je met mij wilt wandelen tijdens een coachingsgesprek.