Burn-out preventie:
elke vogel zingt zoals het gebekt is

Elke vogel zingt zoals het gebekt is. Een spreekwoord dat zoiets betekent als: iedereen zegt en doet het op de manier die bij hem past. Maar volgens mij zit er nog een diepere waarheid achter, dat gaat over iets wat in deze tijd erg gangbaar is. Namelijk over het feit dat er heel veel van je wordt verwacht, dat je in principe alles zou moeten kunnen:

Naast je eigen talent moet je ook je zwakke punten omzetten in sterke punten

Dit is een filosofie waar veel managers en werkgevers geloof aan hechten. Bij een sollicitatie bijvoorbeeld is dat goed zichtbaar, een werknemer moet dit, dit en dit, en ook nog dát kunnen. Terwijl het vaak ook nog eens conflicterende eigenschappen zijn. Deze verwachting legt extra druk op mensen, om naast te presteren waar je goed in bent, ook alles dat waar je minder goed in bent naar een hoger niveau te tillen. Naar mijn mening kan dit een belangrijke bijdrage in het ontstaan van een burn-out zijn.

Eerste hulp bij burn-out: ontwikkel je talent en vergeet de rest!

We zijn allemaal verschillende mensen, de ene is goed in dit, de andere in dat. Er is niet één iemand die alles even goed kan, ook al lijkt dat soms zo van een afstand. Er is ook niemand die helemaal nergens goed in is. Ik denk dat iedereen buitensporig goed is in minimaal één ding. Vindt dat wat jouw ding is, wat jouw talent is, en ontwikkel dat. Vergeet de rest. Je hoeft niet alles te kunnen! Hierdoor krijg je meer focus en ontwikkel je je talent en groei je meer als werknemer én als persoon. Natuurlijk is het afhankelijk in wat voor soort organisatie je werkt, in een grotere organisatie is dat vaak beter realiseerbaar. Maar ook in kleinere organisatie is vaak meer mogelijk dan je denkt en je kunt ook klein beginnen. In het verlengde hiervan wil ik je ook het citaat van Confucius meegeven:

Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken

talent
Wil je tips over hoe je je talent ontwikkelt, of hoe je erachter komt welke talenten jij bezit? Neem dan even contact met me op.