Pesten en gepest worden

Een onderwerp dat ik geregeld tegenkom is pesten. Er zijn veel mensen die in het verleden gepest zijn en hier op latere momenten last van hebben, wat zich kan uiten in huidig functioneren. Ook zijn er veel mensen die op dit moment gepest worden, en dan gaat het zeker niet alleen over scholieren. Wandelcoaching biedt begeleiding voor pesten en gepest worden; het zijn twee verschillende rollen met een eigen hulpvraag.

Gepest worden op school

Er worden én er werden veel kinderen gepest op school. De laatste jaren is er gelukkig meer aandacht voor dan er in het verleden wel geweest is. En de meeste scholen hebben hier speciale programma’s voor. Als we naar de cijfers kijken zie je dat op het basisonderwijs, in groep 7 en 8 ongeveer 10% zegt gepest te worden, voor het voortgezette onderwijs is dat 8%. De cijfers van cyberpesten liggen zelfs nog wat hoger, met name voor het voortgezette onderwijs.

Gepest worden op het werk

Het is vaak onderbelicht, maar pesten gebeurt ook vaak op het werk: in Nederland is ongeveer 10% slachtoffer van pesterijen op het werk. Met name als er een gelijksoortige groep mensen met elkaar werkt, is de kans groot dat wanneer iemand afwijkt van die groep gepest gaat worden. Hoe diverser een groep collega’s, hoe kleiner de kans dat er gepest wordt.
Voorbeelden van pestgedrag op het werk zijn dan negeren en buitensluiten, zinloze taken moeten uitvoeren en een opzettelijke verkeerde beoordeling. Je kunt dan dit gedrag voorleggen aan je manager, maar wat als deze er niets mee doet? Of wat kun je doen als het juist je manager is die dit pestgedrag vertoont?

Wandelcoaching en pesten

Er zijn een aantal rollen in het spel als er sprake is van pesten. Ten eerste is er het slachtoffer: degene die gepest wordt. Ten tweede is er de pester: degene die pest, die pesten initieert. Daarnaast heb je nog de meelopers, de wegkijkers en eventuele helpers (die het slachtoffer proberen te helpen). Wandelcoaching biedt hulp voor de eerste twee rollen: de gepeste én de pester. Het is duidelijk waarom de gepeste hulp nodig heeft, dit is dan ook veruit de grootste groep die op zoek is naar hulp. Maar ook de pester heeft vaak hulp nodig, omdat pesten vaak een gevolg is van het afreageren van bepaalde problemen wat zich uit in het pesten.

Wil je meer weten wat wandelcoaching voor jou kan betekenen, met name op het gebied van pesten? Neem dan contact met me op.